Hur fungerar solceller

Hur funkar solceller

Photo by Vivint Solar on Unsplash

Med hjälp av solpaneler kan du utnyttja naturens kraft och generera din egen el! Detta görs genom att solskenet omvandlas till ren hållbar energi.

Detta distribueras till alla slags apparater i våra hem, t.ex. kylskåp – så att vi aldrig behöver oroa oss för att få slut på el.

Solceller är ett utmärkt sätt att generera din egen el, men är vanligast att de är till förbrukningselen. Har du däremot varmvatten eller värmesystem i hemmet är det bäst att inte använda dem för detta ändamål. Du bör du i stället investera i solfångare.

Solpanelerna omvandlar solens strålar till energi i form av elektricitet. Elektriciteten går sedan till en strömbrytare som kan stänga av elflödet om det behövs av säkerhetsskäl. Solpanelerna genererar el i form av likström. 

Om du vill använda elen i ditt hushåll måste den omvandlas till växelström, vilket görs i en växelriktare. Det är frivilligt att ansluta solcellsbatterier till ett solcellssystem.

Läs även om vindkraftverk här – Som också är förnybar energi.

Är solenergi värt det? 

Ja, i de flesta fall. Det är något som fler och fler svenskar drar nytta av – särskilt nu när priserna på solceller har sjunkit med över 95 procent sedan 2009! 

Du kan spara pengar och samtidigt bidra till ett förnybart samhälle med solceller.

Solcellerna på taket får inte täckas av skugga från byggnader eller träd runt om. Den bästa placeringen av solceller är att placera den i söderläge. 

Undvik att montera dem direkt mot norr om det inte finns en uppenbar anledning till det.

Bloggen emo82 kan du läsa om hur du monterar solceller.

Så du vill köpa solceller? 

Priset är viktigt, men det kan variera beroende på ett antal faktorer som påverkar lönsamheten. Storlek på installationen avgör men också vilken typ eller vilket märke som är mest kostnadseffektivt för dina behov!

När du bestämmer dig för storleken och utformningen av ditt solenergisystem finns det många faktorer som spelar in. 

För att vara förberedd inför denna beslutsprocess ska du se till att du förstår dessa viktiga frågor 

Vad vill jag ha ut av min installation? 

Vill jag bara ha el eller kommer andra fördelar också, till exempel uppvärmning av vatten på vintern med varmvattenpaneler

Hur mycket energi behöver mitt hem årligen? 

En genomsnittlig svensk använder 12 kW/år

Hur mycket solpaneler vill / kan du ha ?

Helt beroende på solpanelernas effektivitet, så kan du ha en tumregel att varje 6 kvm kan du på ett ungefär räkna på 1,1kw.

Det är en bra idé att involvera din installatör från början, så att de kan hjälpa dig att utforma en installation som är skräddarsydd specifikt för vad DU behöver.

  • Kostnaden för en solcellsanläggning på 5,5 kW är cirka 90 000 kronor, vilket kan minskas med 15 % till cirka 76 500 kr med skatteavdrag.
  • Kostnaden för en solcellsanläggning på 10,5 kW är cirka 156 000 kronor, vilket kan minskas med 15 % till cirka 132 600 kr med skatteavdrag.
  • Kostnaden för en solcellsanläggning på 15,5 kW är cirka 200 000 kronor, vilket kan minskas med 15 % till cirka 170 000 kr med skatteavdrag.

När du bestämmer dig för hur du ska försörja ditt hem med el, jämför priser och få offerter. Det är enkelt med möjligheten att beställa dem från en leverantör alternativ beställa från en aktör som tar in offerter åt dig.

– allt som behöver göras nu är att välja vilken modell som passar bäst!

” Låt företagen konkurrera om dig ”

Solcellers återbetalningstid 

När man beslutar om solceller är värda det, kommer återbetalningstiden ofta upp. Svaret varierar eftersom du kan beräkna din investering på olika sätt och det finns många faktorer som spelar in i denna beslutsprocess.

Men om vi bara tittar på hur lång tid det tar för oss att få tillbaka våra pengar från dessa investeringar, så kan du räkna med ca 10 år av gratis elektricitet då snittlivslängden för en panel är ca 27,5år. 

med andra ord så betalar du av solpanelerna på 17,5år i snitt.

Vill du veta vilka fler miljövänliga energikällor det finns så kan du läsa omg hotellussemburgo.

Är du intresserad av miljö och utveckling av ny teknik måste du läsa denna artikel på en blogg jag följer.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *