Miljövänlig hårvård kan innebära lite olika saker. I den här artikeln ska vi utforska vilken inverkan miljövänliga produkter har på vår miljö och vår hälsa samt deras långsiktiga effekter på dem som använder dem. Vi kommer också att diskutera de många fördelarna med att bli miljövänlig med din hårvårdsrutin och hur du kan börja redan idag för att göra skillnad!

Hur medvetna är människor med vad de lägger för produkter i sitt hår?

Många människor är inte medvetna om de negativa effekter som kemiska hårvårdsprodukter kan ha på deras kroppar. Kemikalierna i schampo, balsam, styling-gel osv. absorberas av hårbotten och är mycket skadliga för vår hälsa.

Om du är intresserad av god hårväxt så bör du även besöka decorlife

Schampo och balsam – Hur hälsosamt?

Som du förmodligen redan vet har schampo och balsam till uppgift att rengöra håret. Men vad många människor inte inser är att de också berövar håret och hårbotten deras naturliga oljor, vilket gör dem mycket torra – vilket leder till kluvna toppar.

Läs mer om hårprodukter som fungerar här.

De negativa effekterna av kemiska hårvårdsprodukter på din kropp

Kemikalier som finns i schampo och balsam, såsom natriumlaurylsulfat (SLS) och parabener absorberas av huden och hårbotten. Dessa kemikalier är kända för att orsaka cancer, hudirritation, dermatit, svullnad av huden och mycket mer.

Förutom dessa farliga effekter som kemiska hårvårdsprodukter kan ha på våra kroppar bidrar de också till vattenförorening, vilket leder till negativa miljöeffekter.

Många kemikalier som används i kemiska hårvårdsprodukter spolas ner i avloppet och hamnar i hav och vattendrag. Kemikalierna ansamlas och orsakar algblomning, som kväver det syre som behövs för att vattenlevande organismer ska kunna överleva.

Hur du kan bli grön med din hårvårdsrutin

Med miljövänlig hårvård kan du bli “grön” med din hårvårdsrutin – Du behöver bara göra några enkla förändringar.

  • – Använd schampo och balsam som är fria från sulfater och andra skadliga kemikalier
  • – Låt håret lufttorka när det är möjligt i stället för att använda en fön
  • – Använd naturliga oljor, som arganolja eller kokosolja, för att styla håret

Detta är bara några exempel på hur du kan göra små förändringar i din vardag för att påverka miljön positivt. Genom att göra dessa enkla förändringar kan du bidra till att minska mängden skadliga kemikalier som släpps ut i våra vattendrag och hjälpa till att bevara vår planet för framtida generationer!

Läs mer information här om – Miljöproblem i hav och sjöar

Fördelarna med miljövänlig hårvård

miljövänlig hårvård - tjej ligger bland löv

Det finns många fördelar med att använda miljövänliga hårvårdsprodukter. Några av de viktigaste fördelarna är att minska miljöpåverkan, men du förbättrar även hårets hälsa och kan spara pengar.

Det är också smart att veta vilken hårtyp man har – Då kan man bättre anpassa de miljövänliga produkterna.

  • Att minska miljöpåverkan är viktigt eftersom det bidrar till att bevara den planet vi lever på. Ju mindre giftiga kemikalier som släpps ut i miljön, desto bättre. Det är inte bara bättre för planeten, utan också bättre för människors hälsa.
  • Att förbättra hårhälsan är en annan viktig fördel med att använda miljövänliga hårvårdsprodukter. Många konventionella hårvårdsprodukter innehåller starka kemikalier som kan skada håret med tiden. Genom att använda miljövänliga produkter undviker du dessa skador och håller håret friskt och glänsande.
  • En miljövänlig produkt som reparerar torrt och skadat hår och som dessutom är helt fri från skadliga kemikalier är: UV-borsten – Läs mer om UV-borstens egenskaper och inverkan på håret här på: Eyracure.se
  • Att spara pengar är en annan stor fördel med miljövänliga produkter. Många miljövänliga produkter är utformade för flera olika ändamål och därför behöver du bara köpa en produkt för att göra flera saker!
  • Miljövänlig hårvård gynnar alla inblandade: kunderna, miljön och de företag som tillverkar dessa naturliga produkter.

Läs gärna fler spännande inlägg här på bloggen om tankar kring miljön – Energin och även Teknik eller ta och spana in denna för mer miljöorienterade ämnen!

Bloggen wishantara förklarar även hur man tar hand om sitt hår på bästa sätt.

Lycka till!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *